A Fiatalság „bolondság” – Fiatalok új függőségei és a hozzátartozók lehetőségei című konferenciánkat követően egy kerekasztal beszélgetést szerveztünk, melynek célja a hatékony beavatkozási módszerek bemutatása volt a szenvedélybeteg fiatalokkal és hozzátartozóikkal történő prevenciós és terápiás munkában.

A kialakult addikció szinte kivétel nélkül érinti a vérségi és érzelmi kapcsolatokra épülő családot, ezért a szenvedélybetegséget a családi rendszer összefüggésében szükséges nézni és kezelni. A drogfüggőkkel és hozzátartozóikkal (szülők, testvérek, férjek, feleségek, nagyszülők, barátok, élettársak, rokonok) folytatott munka célja, hogy a család tagjai nagyobb fokú kontrollt nyerjenek az életüket befolyásoló és megpecsételő addiktív minták felett. A drogfüggők viselkedése nemcsak jobban megérthető, de hatékonyabban befolyásolható akkor, ha a családi rendszer összefüggésében vizsgáljuk és kezeljük.

Jellemzően a szülők és hozzátartozók alig rendelkeznek bensőséges, a fejlődésüket elősegítő kapcsolatokkal. Sorozatosan átélik a hozzátartozó drogfüggéséből adódó problémákat és az ebből eredő fájdalmakat, a folyamatos önvádból eredő nehézségeket. Az identitás részévé vált önvád, szégyen és bűntudat nehezen elviselhető érzések, amely állapot gyakran tagadásba fordul, és a valódi problémák negálásához vezet, fenntartva és konzerválva az egészségtelen családi rendszert.

A jellemző aktuális problémákról és a hozzátartozók részére elérhető terápiás lehetőségekről beszélgettek a szakmai kerekasztal résztvevői szakértő moderátor segítségével.