Megálló Csoport Alapítvány

A Megálló Csoport Alapítvány civil kezdeményezésként alakult 1997-ben. Az intézmény arculatát a kezdeti időkben elsősorban az odaadás és példamutatás értékeit követő, magukat felépült szenvedélybetegnek vagy hozzátartozóik révén az alkoholizmus vagy narkománia által érintettnek, illetve sújtottnak tekintő munkatársak határozták meg.

 

Az alapítvány az évek során szervesen integrálódott Józsefváros közéletébe is, és gazdag kapcsolatrendszert alakított ki a hasonló profilú intézményekkel. Ezt jelzi többek közt „Az Év Civil Szervezete” elismerő oklevél is, amelyet 2007-ben nyert el a Megálló Csoport Alapítvány a NIOK (Nemzeti Innovációs Oktató Központ) Alapítványtól.

 

A Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért alapító tagja a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének, valamint pártoló tagja a Magyar Addiktológiai Társaságnak. Az EFSC (The European Foundation for Street Children), valamint az EURO TC (European Treatment Centers for Drug Addiction) tagszervezete vagyunk. A nemzetközi és országos hálózatokban való részvételünk mellett a helyi közösségi kezdeményezésekben is aktív szerepet töltünk be. Tagjai vagyunk a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak (KEF) és a Szociálpolitikai Kerekasztalnak.

 

A Nyitott ajtó program keretében alacsonyküszöbű ellátást nyújtunk (átlag 450 fő/év). A Megállóba betérőket ügyeletes segítők fogadják, akik információkkal, beszélgetéssel, figyelemmel és törődéssel nyújtanak segítséget. Integrált formában működő szociális intézmény vagyunk, szenvedélybetegek nappali ellátását és szenvedélybetegek közösségi ellátását biztosítjuk (kliens létszám: 50+40 fő).

 

Speciális Tanulmányi Felkészítő és Reintegrációs Programunkban, együttműködve a Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnáziummal és a Zöld Kakas Líceummal olyan fiatalok tanulhatnak és érettségizhetnek, akik drogprobléma miatt maradtak ki előző iskolájukból (kliens-diák létszám: max: 35 fő). Öt személy számára pedig fejlesztő-felkészítő foglalkoztatást nyújtó programot működtetünk.

 

Heti rendszerességgel önismereti csoportterápiás foglalkozást, színház- és zeneterápiás csoportot, hozzátartozói csoportot, sportterápiás aktivitásokat tartunk (pingpong, futball, sziklamászás) és rendszeresen részt veszünk hazai és nemzetközi futballtornákon.

 

Prevenciós szolgáltatást is vállalunk iskolák és gyermekvédelmi intézmények részére (iskolai prevenciós tanúsítványunk száma: 11/2017, iskolai egészségfejlesztési programunk címe: „Fiatalon felelősen”).

 

Megelőző-felvilágosító szolgáltatás (elterelés) is elérhető alapítványunknál (2015-ben 164 fő vett részt), ezen kívül együttműködve a Fővárosi Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatával, a Megálló Csoport Alapítvány fogadja a közérdekű munkára ítélteket.