Nádej – Reménység, n.o.

Egyedüli reszocializációs központ vagyunk Szlovákiában, amely 1995 óta magyar és szlovák nyelven is segítséget nyújt függőségben levők számára. Célcsoportunk 18 – 55 éves alkohol- kábítószer- valamint játékfüggő férfiak és családjuk. Otthonunkban a komplex reszocializációs program hossza legalább 12 hónap. A hosszú távú bentlakásos terápia alappillérei a terápiás közösség modellje és a keresztyén hit. Azon klienseink számára, akiknek a sikeres reszocializációt követően nincs megoldva a lakhatásuk és hátrányos szociális helyzetben vannak, félutas házat működtetünk.

 

Szakmai csapatunkat belső jogviszonyban mentálhigiénés szakember, szociális munkás, jogász, pszichológus, pedagógus és adminisztratív-technikai munkatárs alkotja, külső jogviszonyban pedig körzeti orvos, pszichiáter, pszichológus, szupervízor és könyvelő. A segítői csapat fontos részét alkotják továbbá a felépült szenvedélybeteg önkéntesek. A 2,7 hektáros területen tevékenykedő Reménységben megtalálható maga a Reszocializációs Központ és a Félutas Ház, továbbá kápolna, sportpálya, egy hűsölő grillezővel, park, kis halastó, műhely, zöldséges és gyümölcsöskert, istállók, állatok és minden évben fejlődünk egy lépést.

 

A terápia egészségügyi célja a kliens egészségi állapotromlásának megállítása, az egészsége helyreállítása és a teljes absztinencia elérése. A lelki cél a tisztaság értékként való beépítése a kliens életébe. Több, mint nem fogyasztani alkoholt, kábítószert vagy éppen nem játszani, hiszen a használattal együtt beivódott rossz magatartásokat is fel kell számolni, és a helyükre értékeket beépíteni. A függőség gyökere mélyebben a felszín alatt van, ezért a szenvedélybetegnek szabadulásra, lelki gyógyulásra és új életre van szüksége. Az önismeret segítségével képes legyen változtatni gondolkodásán, felismerni a rizikós helyzeteket, és megküzdeni velük.

 

Egy hétköznap fél hétkor kezdődik; a személyes higiénia, a reggeli torna, a reggeli és egy rövid áhítat után takarítással folytatódik. Minden reggel 8:00 és délután 16:30 órai kezdettel csoportfoglalkozást tartunk, amelynek célja a kliensek lelki fejlődése, függőségük jobb megértése és reszocializációjuk elősegítése. Délelőtt és délután munkaterápián teszik hasznossá magukat a kliensek, szabadidejükben pedig sportolásra is lehetőségük nyílik. Szerdánként bibliaórára, vasárnaponként pedig istentiszteletre gyűlünk össze, amelyek zenéléssel és énekléssel vannak egybekötve. Ahogy mondani szoktuk, minden, ami itt történik, a terápia része, a felkeléstől kezdve, az együttlakáson, a személyes beszélgetéseken, visszajelzéseken át a felelősség megtanulásáig.

 

Hisszük, hogy otthonunkban még sokak számára tudunk reménységet adni reménytelennek tűnő helyzetükben – hogy sokan meg is ragadják ezt a lehetőséget.

 

Honlapunk: www.resocializacia.sk