Az Amerikai Egyesült Államokban évtizedek óta alkalmazzák az ARISE módszert, amelynek a segítségével elérhető, hogy a szenvedélybeteg hajlandó legyen szakember segítségét igénybe venni. Ez a módszer most már Magyarországon is rendelkezésére áll a szenvedélybetegek hozzátartozóinak.

 

Az első magyarországi ARISE intervencionista, Dudits Dénes. A 2018. január 29-én megszervezett kerekasztal beszélgetésre éppen ezért hívtuk el őt, hogy a magyarországi szakembereknek beszéljen a módszerről. Az ARISE 3 lépéses módszer. Az első lépésben telefonon beszélnek a segítséget kérő hozzátartozóval, nagyon gyakori, hogy már ez alapján képesek lesznek a szenvedélybetegeket kezelésbe juttatni. A második lépésben egy meghatározott metódus alapján összeülnek a szenvedélybeteg tudtával együtt a családtagok, rokonok, barátok a függő számára fontos személyek és az intervencionista szakember vezeti le az ülést. Az ülés nagy fókuszt helyez a genogram elkészítésére, mely megmutatja, hogyan öröklődik a függőségre való hajlam generációkon keresztül vagyis nem egyedül a függő az, aki felelőse egy személyben a kialakult helyzetének. Ezzel leveszi a függőről a stigmát, másrészről a családtagok felelősségvállalását is felerősíti. Megfogalmaznak egy pozitív üzenetet, mely az egész támogató család számára erős motivációt és elköteleződést tud adni. Általában itt az intervenció  eléri a célját és 1-2 héten belül kezelésbe kerül a függő. Ha mégsem történik ez meg akkor jön a harmadik lépés, ahol megint összeülnek az intervencionista vezetésével a hozzátartozók, támogatók, és ott már egyértelműen határt húznak meg a függő felé. 

 

A módszer sok családterápiás, megoldásközpontú elemet tartalmaz, amely segítségével hatékonyan tud dolgozni az intervencionista. Az előadást pedig beszélgetés követte a hallottakról, illetve a jövőbeli lehetőségekről.