Az idén 20 éves Megálló Csoport Alapítvány és a Nádej – Reménység n. o. (Szlovákia) küldetése, hogy a függőségben szenvedőket – terápiás módszerekkel – visszavezesse a társadalomba. Mindkét szervezet számára fontos, hogy újabb és újabb terápiás módszereket ismerjenek meg, s építsenek be a programjukba.

 

Az új kábítószerfajták megjelenése, a kábítószerpiac alakulása, a klientúra (a szenvedélybetegek) fiatalodása, az online szerencsejáték terjedése különösen indokolttá teszi az együttműködést, egymás terápiás módszereinek megismerését, majd alkalmazását, illetve nagy szükség van a terápiás infrastruktúra fejlesztésre, elsősorban a terápiás eszköztár hiányosságai miatt. Az együttműködés eredményeként a két szervezet nagymértékben képes lesz hozzájárulni a függő egyének, valamint családjaik felépüléséhez.

 

A Struggle of Addicts on Drugs elnevezésű projekt célja ezeken kívül értékközpontú és értékteremtű, a gyermek- és ifjúsági korosztály aktív részvételével megvalósuló programok támogatása. A projekt biztosítja a szabadidő hasznos eltöltését, az ifjúsági korosztály tagjainak lelki és erkölcsi fejlődését, a megfelelő terápiás infrastruktúra megteremtését a határ menti területeken. A projekt keretében a két szervezet kölcsönös szakmai látogatásokon vesz részt, megismertetik egymással a bevált terápiás módszereket, valamint a kliensek is ellátogatnak egymás szervezetéhez.

 

A kölcsönös látogatások tapasztalatait egy záró rendezvényen mutatják be 2018 őszén Szlovákiában. Addig pedig mindkét intézményben különféle oktatási tevékenységek (pl. nyelvoktatás, vállalkozási ismeretek, adminisztrációs ismeretek, főzés) zajlanak, és hetente konfliktuskezelő alkalmakat szerveznek a kliensek és hozzátartozóik számára. Továbbá széles körű drogprevenciós tevékenység is megvalósul majd az iskolákban és a büntetés- végrehajtási intézményekben.

 

Családi Lap novemberi szám