Az idén 20 éves Megálló Csoport Alapítvány és a Nádej- Reménység n. o. (Szlovákia) küldetése, hogy a függőségben szenvedőket visszavezesse a társadalomba. Mindkét szervezet számára fontos, hogy újabb és újabb terápiás módszereket ismerjenek meg, s építsenek be a programjukba.

Az új kábítószerfajták megjelenése, a kábítószerpiac alakulása, a klientúra (szenvedélybetegek) fiatalodása, az online szerencsejáték terjedése különösen indokolttá teszi az együttműködést, egymás terápiás módszereinek megismerését, majd alkalmazását, illetve nagy szükség van a terápiás infrastruktúra fejlesztésre, elsősorban a terápiás eszköztár hiányosságai miatt. Az együttműködés eredményeként a két szervezet nagymértékben képes lesz hozzájárulni a függő egyének, valamint családjaik felépüléséhez.

A Struggle of Addicts on Drugs elnevezésű projekt célja ezeken kívül értékközpontú és értékteremtő, az ifjúsági korosztály aktív részvételével megvalósuló programok támogatása. A projekt biztosítja a szabadidő hasznos eltöltését, a fiatalok lelki és erkölcsi fejlődését, a megfelelő terápiás infrastruktúra megteremtését a határ menti területeken.

A projekt keretében a két szervezet kölcsönös szakmai látogatásokon vesz részt, megismertetik egymással a bevált terápiás módszereket, valamint a kliensek is ellátogatnak egymás szervezetéhez. A kölcsönös látogatások tapasztalatait egy záró rendezvényen mutatják be 2018 őszén Szlovákiában. Addig mindkét intézményben különféle oktatási tevékenységek (pl. nyelvoktatás, vállalkozási ismeretek, adminisztrációs ismeretek, főzés) zajlanak, és hetente konfliktuskezelő alkalmakat szerveznek a kliensek és hozzátartozóik számára. Emellett drogprevenciós tevékenység is megvalósul majd az iskolákban és büntetés- végrehajtási intézményekben.

A Nádej – Reménység n. o. küldetése szenvedélybeteg férfiak társadalomba, családba, munkaerő piacra való visszavezetése a bentlakásos terápiás közösség módszerének, valamint foglalkoztatás biztosításának segítségével.

A Megálló Csoport (1084 Budapest, József u. 49.) feladata a veszélyeztetett fiatalok és hozzátartozóik számára szociális, terápiás, egészségfejlesztő, oktatási, kulturális és közösségi szolgáltatások (színház, zene, sport) működtetése.

Gyógyhír Magazin novemberi szám